Börjar:
Slutar:
Ort:
Webbinarium

Vid det här tillfället riktar vi oss till dig som jobbar med bostadsförvaltning eller dig som är intresserad av den senaste kunskapen kring hur innemiljön i byggnader kan förbättras samt byggas så energieffektivt och hållbart som möjligt.

Lars Ekberg, Ulla Jansson, Henrik Davidsson & Dennis Johansson

Medverkande projekt

Bättre inomhusmiljö - vädringsvanor i flerfamiljshus

Idag saknas kunskap om människors vädringsvanor i lägenheter, trots att dessa kan ha stor betydelse för energianvändning och inomhusklimatet. I detta projekt har vi utvecklat mätutrustning för att kunna mäta öppningsvinkel på fönster och dörrar, varje minut i ett helt år. Resultaten kan bland annat användas för att bättre förstå energikonsekvenserna vid vädring.

Doktor Henrik Davidsson, Lektor på avdelningen för Energi och ByggnadsDesign, Institutionen för bygg- och miljöteknologi, Lunds tekniska högskola.

Boendetäthetens påverkan på inomhusmiljön

Dennis visar hur innemiljön i form av koldioxid, temperatur och fuktighet blir i lägenheter med ganska hög boendetäthet. Mätningar och enkäter ger svar på hur man skulle kunna skapa bättre förutsättningar för innemiljön i dessa sammanhang. Projektet är nu i en analysfas och presentationen är en delredovisning av resultaten.

Dennis Johansson, Avdelningsföreståndare i Installationsteknik vid Lunds tekniska högskola och Föreståndare för Nationellt renoveringscentrum

Utvärdering av system för ersättningsluft vid spiskåpeforcering

Svensk Ventilation och BeBo har genomfört en tävling för att hitta nya lösningar på ventilationsproblem i energieffektiva flerbostadshus. I det här fortsättningsprojektet har två vinnande förslag testats i labb på Chalmers. Lösningarna är nu redo att anpassas för en tredje etapp med fullskaletester i verkliga bostäder.

Lars Ekberg är biträdande professor i inneklimatteknik vid avdelningen för installationsteknik på Chalmers. Han är också senior rådgivare vid CIT Renergy AB, ett dotterbolag till Chalmers Industriteknik. Lars verksamhet är inriktad på kedjan från människors behov och önskemål, via kravformulering till projektering, byggande och förvaltning av hälsosamma, komfortabla och energieffektiva byggnader.

Modererar gör Ulla Janson, Lektor i installationsteknik på Lunds tekniska högskola.

Anmäl dig här!

E2B2s Kunskapsserie om inneklimat är en webbinarieserie om tre avsnitt. Vid varje tillfälle lyfter vi tre E2B2-projekt som belyser de senaste lösningarna, utmaningarna och behoven inom området. Läs mer och anmäl dig till fler tillfällen nedan!

Kunskapsserie om inneklimat #1, 11 oktober

Kunskapsserie om inneklimat #3, 6 december