Dagen innehöll flertalet diskussioner, workshops och avslutades med guidad tur runt Kvarnholmen av Nacka kommun. Projektledarna fick ge förslag och diskutera hur nya utlysningar kan utformas, hur näringslivets behov kan uppmärksamas och hur de själva, utifrån sitt eget forskningsområde, ser olika lösningar på nuvarande utmaningar inom energieffektivt byggande och boende.
Ta del av dagens presentationer

Jutta Schade och Farshid Shadram från Institutionen för samhällsbyggnad och naturresurser på Luleå tekniska universitet deltog i forskarmötet med sitt projekt där en metod tas fram för att mäta hela livscykeln av energi, från projektering till driften av huset med målet är minska utsläppen av växthusgaser. Jutta Schade är projektledare för projektet: Industriellt byggande och energi - ett samarbete mellan Sverige och Kina
Hur känns det att vara på forskarmötet?
– Det är kul att se vad de andra gör! Man får en inblick i vad andra gör, möjligheter att hitta andra att samarbeta med och att nätverka. Postrarna till exempel är ett plus, att man kan träffas och mingla, och så även presentationerna. Bara på vägen hit har vi träffat personer som kan vara möjliga samarbeten, säger Jutta Schade och fortsätter att berätta hur arbetet i projektet ser ut:
– Det är lite utmaningar på vägen, som det ofta är. Först hade vi mer plattform och industriell byggnad medan nu har vi även med traditionellt byggande, så vi har ändrat hur vi angriper detta.
Hur kom ni in på E2B2?
– Man hörde om att det var något för oss. Det ger oss chansen att göra forskningen vi vill göra och träffa folk som arbetar med energi och det kan ge samarbeten, lära av varandra och hitta möjliga synergier, berättar Jutta Schade.

Martin Erlandsson från IVL och verksam på KTH deltar i två projekt i E2B2: Verktygslåda för livscykelperspektiv i byggandet och ett projekt för att marknadsdriven livscykelanalys, Branschgemensamt miljöberäkningsverktyg för byggnader
Vilka förväntningar har du på dagen?
– Aldrig varit på något sådant här, kul att se vad andra gör. När man tittar i detalj ser man olika vinklar på saker som man först tror är desamma. Det berikar och konkurrerar inte.
hur är det att vara deltagare i E2B2?
– Vi har varit med ett år om man räknar in vårt ena projekt. Skillnaden mot andra projekt är den ambitiösa kommunikationsplanen. Det var väldigt hög ambitionsnivå. Man är också van med e-kanaler och det administrativa som gör en enkel process. Först är det ett projekt kring möjligheten att ställa miljökrav i offentlig upphandling, en LCA-verktygslåda (LCA = livscykelanalys). Vi måste kunna ställa detta som krav i en upphandling när det gäller prestanda. Metoden kan idag användas för att se på förbättring på det egna huset, men om några år kan man börja jämföra hus, berättar Martin Erlandsson och fortsätter:
– Det andra projektet handlar det om att man kan gå in själv få en grov uppfattning kring miljöprestanda. Med få material i ett flerbostadshus kan man få stor förändring klimatmässigt. Det handlar om konservativa miljödata för leverantörer och med tiden är tanken att man ska fråga efter värden när man köper in. Klimatprestanda blir en marknadsdriven funktion som vi kallar marknadsdriven LCA (livscykelanalys), säger Martin Erlandsson avslutningsvis.

Åke Blomsterberg från Institutionen för arkitektur och byggd miljö på Lunds tekniska högskola är engagerad i två projekt inom E2B2. Han leder ett projekt om renovering av småhus till passivhusstandard och är även engagerad i ett industridoktorandprojekt, Prefabricerade fasadelement för renovering.
Hur känns det att vara här?
– Det är stimulerade och givande att träffa andra forskare. Det är för att träffa folk som är i samma situation, t.ex. hur det är att driva projekt och man får ibland idéer från andra. Det är ett konststycke att hänga med idag. Man får även information om vad som är på gång och hur man kan gå vidare med projektet.
Hur går projektet?
– Jag har två projekt som ska vara färdiga nästa sommar. Det ena är ett industridoktorandprojekt där jag har en mönstergill doktorand som följer planen och det går mycket bra, före tidplan och han gör ett bra jobb och går på djupet. Det andra projektet har olika delar med deltagare från olika delar av universitetsvärlden och från företagsvärlden och ett mer komplicerat projekt. Det handlar om multiaktiva (multifunktionella) fasader för renovering av flerbostadshus med en rationell lösning och tanken är att den ska vara prefabricerad och de boende ska inte behöva evakueras.