I år finns tre finalister till årets stadsbyggnadspris i Malmö. Och tre finalister till det miljösmarta priset Gröna Lansen. En av finalisterna, Greenhouse på Augustenborg, är med i båda kategorierna.
– Greenhouse var nominerat i båda kategorierna och när vi gick igenom projekten så såg vi att det var mycket intressant ur båda perspektiven. Det är intressant att väldigt hög miljömässig ambition även kan vara intressant arkitektoniskt, säger juryns ordförande kommunalrådet Märta Stenevi (MP) till Sydsvenskan.

Genom priserna vill Malmö stad uppmärksamma värdefulla förbättringar av Malmös stadsmiljö. Priserna kan delas ut till nyproduktion, ombyggnation eller renovering.

Juryns motivering:

Foto: Leif Gustavsson

”Greenhouse är ett djärvt projekt som visar hur stadsbon kan få en närmare relation till naturen och hur Malmö kan bli en tätare, grönare och mer blandad stad. På ett förtjänstfullt sätt har en monofunktionell byggnad omvandlats till ett flerfunktionellt kvarter till glädje för fler än de boende i huset. Med hög arkitektonisk kvalitet och ett innovativt och klimatsmart boendekoncept utmanas bostadsbyggandet; Greenhouse är så mycket mer än en symbol för Augustenborg och Malmö."

Läs mer om projektet Boendemiljö för klimatsmart livsstil

Läs hela artikeln hos Sydsvenskan

Foto: Leif Gustavsson

Uppdaterad den