Flerbostadshuset Greenhouse vann i fredags Gröna Lansen 2017, Malmö stads årliga pris för arkitektur och hållbart byggande.

Greenhouse består av ett fjortonvåningshus med 44 odlarlägenheter, tolv etagelägenheter samt en förskola med ekoprofil och en takträdgård. I garaget finns laddstolpar för två elbilar och bilpooler med elbilar. För cyklar finns en egen garageport och en cykelverkstad med verktyg och instruktionsfilmer för att kunna sköta om sin cykel. Det finns även två lådcyklar att låna.

Greenhouse uppfyller kraven för passivhus och miljöcertifieras enligt Miljöbyggnad Guld. Huset ägs av det allmännyttiga bostadsbolaget MKB Fastighets AB och är ritat av Kenji Miyazi på Jaenecke Arkitekter AB.

Foto: Leif Gustavsson

Juryns motivering var:
”Med rötterna i odling utforskar Greenhouse lösningar för en klimatsmart livsstil. Visualiserad energi- och avfallshantering och delade faciliteter underlättar vardagspusslet samtidigt som det blir lätt att göra rätt. Greenhouse tar Ekostaden Augustenborg till nya höjder och sår välgörande frön av nytänk och miljötänk i bostadsbyggandet.”

Läs mer om projektet Boendemiljö för klimatsmart livsstil

Läs hela artikeln hos Hållbart Byggande

Uppdaterad den