Sedan sommaren 2017 ståtar ett 16 våningar högt flerbostadshus i Piteå. Stadstornet, som är 51 meter högt, sticker ut på mer än ett sätt, nämligen genom att även ha dubbla klimatskal. Fasaden är gjord av aluminiumplåt och balkongerna är till största delen inglasade med öppningsbart glas. Energi- och miljömässigt har det ställts höga krav på byggnaden som är klassad enligt Miljöklass Silver.

– Byggnadens speciella klimatskal och form samt dess läge i subarktiskt klimat gör det intressant att studera energianvändning samt termiskt inomhusklimat i detalj under årets alla årstider, säger Lars Westerlund, professor vid Luleå tekniska universitet och den som leder projektet.

I varje lägenhet finns en temperaturmätare i hallen, men för att få ytterligare mätdata har forskarna i detta projekt installerat mätare på en rad balkonger.

– De inglasade balkongerna kan fungera som extrarum från vår till höst, och just på våren och hösten väljer en del att sätta in extra värmekällor på balkongen, medan det under sommartid kan innebära att de har öppet sina inglasade fönsterpartier. Vi ska ta reda på hur detta påverkar energianvändningen, säger Petter Lundqvist, som en av två doktorander i projektet.

Läs mer om projektet om energisnåla bostadshus i kallt klimat här.

Uppdaterad den