2017 stod Uppsala inför en kapacitetsbrist och allt fler blev medveten om att elen inte skulle räcka till alla utvecklingsplaner man hade för staden. Vad behövde man göra för att kapa effekttoppar och jobba mer elsmart? På en skola i Uppsala undersöktes hur mycket el en skola egentligen behöver, och vad det är som slukar el inom verksamheten. Det som stack ut var skolköket. Det berättade Therese Fernlund som arbetat i projektet Flex-o-Mat, som hon presenterade vid E2B2s Kunskapslunch Rädda elnätet köksvägen, den 12 september.

Missa inte E2B2s kommande Kunskapsluncher

Den 11 oktober är det dags för E2B2s nästa Kunskapslunch som är den första i en serie av tre avsnitt med fokus på inomhusklimat. Anmäl dig här!

- För att minska effekttopparna i skolköken ville man i Uppsala jämna ut effektanvändningen och kapa topparna, men också se om det gick att styra energianvändningen på ett mer fördelaktigt sätt. Det la grunden till projektet Flex-o-Mat, säger Therese i webbinariet.

I projektet har fastighetsägare och skolköksverksamhet samarbetat för att utforska olika sätt att jämna ut effektanvändningen i skolkök. Till exempel genomfördes mätningar i köken hos både skolor och förskolor, för att se hur mycket el som faktiskt gick åt. Med hjälp av ett ändrat körsätt och beteendeförändringar hos personalen, lyckades man sedan minska tidigare höga effekttoppar med 25–40 procent. Tack vare kockarnas arbete och nya tillvägagångssätt, minskade dessutom energianvändningen med 20 procent.

Hör Therese berätta mer om projektet i E2B2s Kunskapslunch: Rädda elnätet köksvägen! Se inspelningen från webbinariet här:

Forskning blir verklighet - en lyckad resa

Flex-o-Mat ledde senare vidare till uppstarten av ett nytt bolag, Awareify, vars affärsidé är att ge fler storkök konkret stöd för att effektivisera sin energianvändning genom en kombination av mätning, styrning och beteendeförändringar. Fredrik Björklund har tidigare varit projektledare i Flex-o-Mat och idag sprider han vidare lösningarna från projektet så att fler storkök kan spara energi. Tillsammans med sin kollega Rikard Stålklinga, medverkade Fredrik vid Kunskapslunchen för att berätta mer om deras spännande resa och hur de hjälper verksamheter att minska sina effekttoppar.

- De bästa tipsen kommer från personalen själva, vad de har kommit på, och som vi tar med oss. De är personalen själva som driver det här framåt, säger Rikard Stålklinga på Awareify.

Vill du se fler Kunskapsluncher?

Se fler av E2B2s Kunskapsluncher i IQ Samhällsbyggnads Youtube-kanal här

Sandra Harbom, Måltidsservice i Uppsala, har också varit delaktig i projektet där hon ansvarade för att öka kunskapen och handlingsutrymmet hos personalen i skolköken, och visa hur de kan påverka sin effekt-och energianvändning. I webbinariet betonar hon också hur mycket kökspersonalen betyder för att storköken ska lyckas minska sina effekttoppar. Hör henne berätta mer om hur de gick tillväga och hur de hittade rutiner för att till exempel använda köksutrustning på ett elsmart sätt.

Flex-o-Mat: resultat och slutrapport

För mer information om Flex-o-Mat och projektets resultat och slutrapport, läs mer här.

Mer information om energieffektivisering i storkök

Vill du fördjupa dig ännu mer vill vi tipsa om Relivs filmer på temat. Du hittar dem här.

Relivs (Resurseffektiv livsmedelshantering) är ett nätverk som verkar för energieffektivisering i storkök och livsmedelshandel via kunskapsspridning och utvecklingsprojekt inom utrustning, fastighetsteknik, beteende, livsmedelskyla med mera.

Uppdaterad den