Den nya tekniken gör att ytterväggar ytförstärks vilket innebär att förstärkning appliceras på väggen nära ytan genom att bädda in material som stålprodukter eller fibernät i putsen. På det sättet kan tunna murade väggar bli bärkraftigare. Tekniken möjliggör också bättre isolering utan att väggarna blir tjockare, vilket minskar energiförbrukningen samtidigt som det sparar resurser.
Idén kom från byggnader i till exempel Sydeuropa som har utmaningar med jordbävningar och jordbävningslaster. För att säkra byggnaderna mot jordbävningslaster har man som metod använt sig av ytförstärkning. Utifrån det uppkom idén att undersöka om metoden även kan öka bärförmågan hos murade tunna ytterväggar.
- Det här visar att man alltid har nytta av att delta i internationella utbyten och vara öppen för olika idéer även om de inte från början är i linje med vad man själv ska göra, säger Miklós Molnár, universitetslektor vid Lunds tekniska högskola, avdelningen för konstruktionsteknik, i webbinariet.
Tillsammans med Christian Carlsvärd, produktchef fasad, Weber, och Tomas Gustavsson, tekn lic. byggnadskonstruktör, berättar Miklós om vägen från idé till utprövad teknik. Inom tre forsknings- och utvecklingsprojekt har fungerande lösningar tagits fram, i ett fruktsamt och lärorikt samarbete mellan forskare och praktiker.
Se Kunskapslunchen nedan och ta reda på mer om hur tekniken fungerar och bidrar till ett hållbart byggande.
Medverkar gör
- Christian Carlsvärd, produktchef fasad, Weber, om projektet Demonstration av energi- och resurseffektiva murade ytterväggar
- Miklós Molnár, universitetslektor vid Lunds tekniska högskola, avdelningen för konstruktionsteknik, om projektet Energieffektiv renovering av murade ytterväggar
- Tomas Gustavsson, Tekn lic. byggnadskonstruktör, om projekt där vertikal ytarmering bidragit till energieffektiva väggar.
Moderator: Anna Land, programansvarig i E2B2, på IQ Samhällsbyggnad.
Ytterligare information
Ladda ner handboken från projekten: Ytförstärkt murverk Dimensionering och konstruktiv utformning.