- Funderar du på att köra ventilationen för fullt i din nya eller nyrenoverade byggnad för att bli av med nya lukter? Då kan det vara värt att först ta reda på hur du kan optimera den med en ny metod, VOC-pass, och samtidigt uppnå både god innemiljö och energibesparing, säger Angela Sasic Kalagasidis, professor i byggnadsfysik vid Chalmers tekniska högskola, och projektledare för E2B2-projektet "VOC-pass – proaktiv och energieffektiv ventilation i byggnader".
Höga nivåer av flyktiga organiska ämnen, kallat VOC, och oönskade lukter är vanliga i nybyggda och nyrenoverade utrymmen. Det här kan tas bort genom att öka ventilationen, men just nu finns det ingen teknik för att noggrant mäta och kontrollera luktnivåerna i ventilationssystemet. I E2B2s tredje avsnitt i kunskapsserien om inneklimat presenterades tre projekt som fokuserat på VOC och hur man kan få en effektiv, energieffektiv och förbättrad ventilation, bland annat med en ny metod och arbetssätt.
Medverkade gjorde:
- Angela Sasic Kalagasidis, professor i byggnadsfysik vid Chalmers tekniska högskola, som pratade om hur vi kan förbättra ventilationen med en ny metod som kallas VOC-pass och när det är bra att öka ventilationen.
- Svein Ruud, senior teknisk expert på RISE Research Institutes of Sweden, som redovisade resultat från laboratorie- och fältmätningar där ett antal olika VOC- och partikelsensorer har utvärderats med avseende på funktion och hur de skulle kunna ge både energieffektivare ventilationssystem och samtidigt ett bättre inneklimat.
- Per Kempe, senior forskare på RISE och på BeBo ansvarig för funktionell drift, deltog också för att berätta om ett arbetssätt som har tagits fram, som underlättar kravställande och verifiering av ventilationsaggregats funktion och energianvändning.
Modererade gjorde Ulla Janson, lektor i installationsteknik på Lunds tekniska högskola.
Se inspelningen nedan
Om Kunskapsserien
E2B2s Kunskapsserie om inneklimat är en webbinarieserie om tre avsnitt. Vid varje tillfälle lyfter vi tre E2B2-projekt som belyser de senaste lösningarna, utmaningarna och behoven inom området. Läs mer om de andra tillfällen nedan.