
Nya byggnader använder allt mindre energi och den energi som används ska, enligt svenska mål, i allt högre uträckning vara förnybar. Striktare krav leder exempelvis till bättre klimatskal och mer effektiva värmeväxlare. Det gör samtidigt att brukarnas inverkan på energi- och effektanvändning får allt större betydelse och mätvärden om användningen blir allt viktigare. Samtidigt visar det sig att endast 19 procent av de byggnader som energiklassats uppfyller energianvändningskraven för byggnader färdigställda efter 2014. Det finns därmed en stor förbättringspotential.
– Den digitala tekniken har revolutionerat möjligheterna att mäta. Det finns därför väldigt mycket mätvärden när det gäller byggnader, men det viktigaste är ju att man mäter det som man vill använda och att man använder det man mäter. Risken är annars att man har mängder med mätdata som ingen faktiskt använder eller att man missar väsentliga delar, säger Hans Bagge, universitetslektor på LTH och den som leder projektet.
Projekt: Nyttiggörande av mätdata från nära-nollenergibyggnader – analyser och visualisering Utförare: Lunds universitet Samfinansiärer: Energimyndigheten, WSP Sverige AB, Helsingborgshem AB, Swegon Group AB, Saint Gobain Sweden AB, SenseAir, PSIDAC AB, Primeproject AB, Ömangruppen Svenska AB, Övriga, OCO Nordic AB, AirSon Engineering AB, Nibe AB med flera Projektstart: April 2019 Projektslut: Januari 2021 Projektbudget: 2 448 000 kr Projektledare: Hans Bagge Energimyndighetens projektnummer: P47827-1
I projektet kommer forskarna vid LTH att gå igenom mätdata som Energimyndigheten har samlat in från ett 40-tal nära-nollenergibyggnader.
– Här finns mätdata som är stort värde för samhället och olika aktörer, men för att olika intressenter verkligen ska få nytta av den behöver mätdata analyseras och paketeras på ett sätt som passar olika behov. Vi kommer därför under första delen av projektet att ta reda på hur både privata och offentliga aktörer arbetar idag med mätdata och vilka analyser, resultat och statistik de har behov av samt hur den kan behöva presenteras för att den ska vara tillgänglig och användas i större utsträckning, säger Hans Bagge.
Intresset för projektet är stort och det har tolv finansiärer från bland annat fastighetsförvaltning, installationsföretag samt komponent- och systemtillverkare. Dessa aktörer kommer att vara med på en första workshop där en rad frågeställningar kring mätvärden och statistik ska benas ut. I vår blir det ytterligare workshops då forskarna kommer att presentera resultat och statistik för finansiärerna, men också för andra intressenter som man tror kan ha nytta av statistiken. Då ska forskarna ha granskat datamaterialets kvalitet och antal mätpunkter. De ska också ha strukturerat upp mätdata utifrån det behov, önskemål och analysförslag som framkommit under den första workshopen.
– Målet är att fler aktörer ska dra nytta av de mätningar och den statistik som finns och att det i sin tur ska leda till ökade möjligheter att bygga morgondagens byggnader som är hållbara, energieffektiva och har en bra inomhusmiljö, avslutar Hans Bagge.
Intervjun skriven av Ann-Sofie Borglund vid projektets början