Läs vad projektledare Maria Haegermark, CIT Energy Management, har att säga om projektet!
Det finns i Sverige cirka 30 000 storkök och de använder stora mängder vatten, som slutligen blir spillvatten. En tidigare förstudie inom Belok visade att det finns ett intresse och ett behov av att undersöka potentialen för energiåtervinning från spillvattnet. Idag används värmen i spillvattnet i liten utsträckning och det beror till stor del på att det saknas kunskap om effektivitet, underhåll och ekonomi. Det finns dessutom en osäkerhet kring vilka energiåtervinningslösningar som lämpar sig för spillvattnet som innehåller stora mängder fett. Den höga fetthalten innebär samtidigt att det finns krav på installation av fettavskiljare, vilket kan vara fördelaktig ur energiåtervinningssynpunkt eftersom fettavskiljaren även fungerar som ackumulatortank.
I detta projekt har konsulter vid CIT Renergy undersökt hur stor potentialen är för energiåtervinning från spillvatten i storkök. I studien ingick sex storkök i skolor, sjukhus och restauranger från fem olika fastighetsägare. I mätningarna undersökte man temperaturen på spillvattnet och – där det var möjligt – även flödet på spillvattnet.
Projekt: Energiåtervinning från spillvatten i storkök
Utförare: CIT Energy Management AB
Samfinansiärer: Energimyndigheten, Göteborgs Stad, Skolfastigheter i Stockholm AB (SISAB), Kungsbacka kommun, Akademiska Hus Aktiebolag, Chalmers Tekniska Högskola Aktiebolag, AMF Fastigheter AB, Hallands läns landsting, CIT Energy Management AB, Eksta Bostads AB
Projektstart: Januari 2021
Projektslut: Augusti 2024
Projektbudget: 995 000 kr
Projektledare: Maria Haegermark
Energimyndighetens projektnummer: P51728-1
I en annan del av projektet tog man fram en kravspecifikation för fettavskiljare med integrerad värmeåtervinning. Den ska underlätta för fastighetsägare vid upphandling av tekniska lösningar för spillvattenvärmeväxlare i kombination med fettavskiljare. Kravspecifikationen användes också i en teknikutmaning där målet var att deltagande företag skulle visa på lösningar som tar vara på energi från spillvatten i storkök. Detta samtidigt som fettavskiljningsprocessen skulle förbättras genom en sänkt temperatur i fettavskiljare. Teknikutmaningen ledde till ett brett utbud av helhetslösningar för värmeåtervinning i kombination med fettavskiljning. Den gav också insikt i vilka aspekter man bör ta hänsyn till vid upphandling av sådana lösningar.
I projektet utvärderades också ett system i drift vid ett storkök i ett nytt vård- och omsorgsboende hos EKSTA i Kungsbacka. Utvärderingen visade att systemet levererade den mängd värme som man teoretiskt räknat fram, men enbart periodvis. Detta berodde till stor del på att det, under vissa tider, inte funnits avsättning för den återvunna värmen och då har återvinningen stått stilla. Det bedömdes också finnas andra förutsättningar som bidrog till att värmeåtervinningen inte nådde sin fulla potential. Lärdomar var bland annat hur viktigt det är att tänka på fettavskiljarens utformning och placering av givare.
Läs mer om projektet i slutrapporten:
- En kravspecifikation för fettavskiljare med värmeåtervinning har tagits fram och kan användas vid upphandling av tekniska lösningar för spillvattenvärmeväxlare i kombination med fettavskiljare.
- Spillvattnet från storkök i projektet har en medeltemperatur på 25–39°C i fettavskiljaren. Stora skillnader sågs mellan fettavskiljare placerade inomhus och i mark.
- Den teoretiska potentialen för de studerade storköken uppskattas till 16-62 MWh/år, eller 18-34 kWh/kubikmeter tappvatten.
- I praktiska försök kunde man se att återvinningen tidvis stod helt stilla, vilket beror på att det inte funnits någon avsättning för värmen.
- För att förbättra återvinningsgraden ges det i rapporten förslag på åtgärder avseende produktegenskaper, systemutformning och styrning.