Intervju med projektledaren

Läs vad projektledaren Hossein Shahrokni, KTH har att säga om projektet!

Samma forskarteam har i ett tidigare projekt, som finansierats av E2B2, utvecklat ett visuellt verktyg med energidata. Det bygger på data från 200 miljoner uppmätta datapunkter över Stockholmsområdets fastighetsbestånd, med geografier, energideklarationer och representativa energisimuleringar. Plattformen heter Oden och hjälper fastighetsägare och kommuner att identifiera de lämpligaste energiåtgärderna inom geografier och bestånd: fastighetstyp, byggår och område. I detta projekt har de arbetat vidare med Oden och projektets huvudsyfte var att utveckla verktyget från prototyp till produkt.

Forskarna har utgått från de behov som fanns i de intressegrupper som ingick i projektet vilka omfattar Stockholms stads miljöförvaltning, Familjebostäder, Stockholm Stadshus och L&T (som är ett drift- och servicebolag inom fastighetssektorn).

Projektet ställdes tidigt inför komplexa utmaningar som de behövde hantera för klara av projektmålen med vissa revideringar. Det gällde inte minst projektets kompetensförsörjning där det finns en mycket liten skara människor som har de erfarenheter som behövs för att utveckla Oden.

Fakta

Projekt: Big data-analys för energieffektivisering av städer Utförare: Kungliga Tekniska högskolan Samfinansiärer: Energimyndigheten, Stockholms kommun, Stockholms Stadshus AB, Lassila & Tikanoja FM AB , AB Familjebostäder Projektstart: September 2018 Projektslut: Oktober 2021 Projektbudget: 11 273 200 Projektledare: Hossein Shahrokni Energimyndighetens projektnummer: 40846-2

I takt med att projektet hanterade dessa utmaningar öppnades nya möjligheter och man har i projektet bistått Stockholms stad med sitt klimatarbete. Detta genom att identifiera fördelar och nackdelar med olika systemlösningar som planerades i stadens byggda miljö och dess energisystem. Vidare har man i projektet hjälpt fastighetsägare med lösningar att systematisera energieffektiviseringsarbeten. Det ledde till att små strukturella energirenovationer kunde koordineras över ett helt bestånd för att sänka kostnader, men också öka effektiviteten i fler byggnader än vad som ofta hinns med. I projektet har forskarna även lagt grunden för nya digitala tjänster för bostadsrättsföreningar.

Under projektets gång har man sett att det finns ett bredare intresse för de lösningar som Oden kan bistå med och genom att vidareutveckla verktyget kan det bli ett viktigt beslutsstöd för fastighetsägare, kommuner och energibolag.

Läs mer om projektet i slutrapporten:

Viktiga resultat
  • Det finns omfattande behov att förbättra hur energidata för fastigheter samlas in, struktureras och bearbetas. Om denna data blir mer tillgänglig och nyttiggörs finns det stora miljömässiga och ekonomiska vinster för fastighetsbolag, energibolag och bostadsrättföreningar. Detta genom att rätt energiåtgärder görs vid rätt tillfälle och till minst kostnad.

  • Det finns flera hinder som försvårar insamlingen av data, bland annat legala hinder och kvalitetsbrister i data. Dessa bedöms överkomliga men kräver nya modeller för samverkan kring data.
  • De som deltog i projektet har påpekat behovet av en nationellt sammanhållande resurs för energidata-relaterade frågor. I projektet har man därför mobiliserat en rad aktörer från såväl kommuner, som energibolag, fastighetsägare och akademi med målet att bli ett kompetenscentrum kring denna utveckling och frågor kopplat till delning av fastigheters energidata.
  • I projektet gjordes en särskild satsning mot bostadsrättsföreningar i Stockholm. Bostadsrättsföreningarna fick tillgång till relevant data, men också en digital energigemenskap där de kunde diskutera energifrågor med andra bostadsrättsföreningar i liknande situation.
  • Projektet har publicerat artiklar som har kommunicerats av Boverket och de har också fått stor internationell spridning om hur Gripen-systemet (som plattformen Oden bygger på) och andra europeiska datamodeller för energideklarationer behöver utvecklas.

Text skriven av Ann-Sofie Borglund