Intervju med projektledare

Läs vad projektledaren Érika Mata, IVL, har att säga om projektet!

I Sverige är målet att vi ska ha nettonollutsläpp till 2045. Eftersom byggnadssektorn har en stor klimatpåverkan behöver den genomföra stora och snabba förändringar för att minska sin klimatpåverkan. Det i sin tur kräver att byggbranschen snabbt kan ta till sig ny kunskap och information. Då behöver de bästa lösningarna på området användas och de behöver inte vara utvecklade i just Sverige. Det kan samtidigt vara svårt att vara uppdaterad kring vad som sker internationellt i klimatarbetet kring frågor rörande byggsektorn.

Webbinarium om projektet

Lär dig mer om projektet! På E2B2s webbinarium den 30 maj 2023 presenterades resultat från projektet.

Detta projekt, som letts av Érika Mata på IVL, har bestått av tre arbetspaket. I det första arbetspaketet har projektgruppen arbetat med att hitta och sammanställa viktig internationell kunskap om klimatomställningen och hur bygg- och fastighetsbranschen på bästa sätt kan bidra. Den nya kunskapen kommer från vetenskapliga publikationer och annan litteratur som behandlar byggnadernas roll i klimatomställningen och hur den kan bidra till att minska den globala uppvärmningen. Det handlar huvudsakligen om utsläppsminskande åtgärder och kopplingen till energisystemets utveckling samt icke-tekniska åtgärder. Fokus rör beteenden, efterfrågan, cirkulär- och delningsekonomi samt genomförbarhet och kopplingar till människans välmående.

Fakta

Projekt: Kunskapsbaserad färdplan för klimatneutral byggnadssektor
Utförare: IVL Svenska Miljöinstitutet AB
Samfinansiärer: Energimyndigheten, Stockholmshem, Helsingborgshem AB, HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen, Malmö kommun, MKB Fastighets Aktiebolag, NCC AB, Stockholms kommun, Sveriges Byggindustrier, Uppsalahem, Vattenfall AB, Arbio AB, Betongindustri AB

Projektstart: Januari 2021
Projektslut: Juni 2024
Projektbudget: 3 383 200 kr

Projektledare: Erika Mata

Energimyndighetens projektnummer: P51738-1

I det andra arbetspaketet har projektgruppen bidragit till IPCC:s sjätte utvärderingsrapport. Detta arbete har främst gjorts av Érika Mata, som är en av huvudförfattarna till kapitlet om byggnader. I rapporten ”Kunskapsbaserad färdplan för en klimatneutral byggnadssektor” listas de viktigaste slutsatserna och budskapen från detta kapitel. Där framkommer bland annat att man bedömer att det är möjligt att komma nära nettonollutsläpp av växthusgaser år 2050 om man bygger om befintliga byggnader och effektivt använder åtgärder som begränsar den negativa klimatpåverkan i byggsektorn. Det i sin tur kräver ambitiösa policypaket som skulle kunna inkludera användningen av förnybara energikällor, men också effektiv design och användning av utrymmen, energi, material och apparater.

I det tredje arbetspaketet har man sammanfattat kunskap om byggnaders roll i klimatomställningen från IPCC:s rapport. Materialet presenteras i form av två rapporter, en på svenska och en på engelska, samt tillhörande presentationsmaterial. Inom projektet har även en arbetsplattform etablerats där svenska aktörer får den mest uppdaterade internationella kunskapen om lösningar för en klimatneutral byggnadssektor.

Läs mer om projektet i slutrapporten:

Viktiga resultat
  • Nu finns uppdaterad internationell kunskap om klimatomställningen och hur den svenska byggbranschen kan bidra.
  • Klimatåtgärder under detta decennium (till 2030) är avgörande för att helt ta vara på den potential som finns kopplat till byggnader.
  • Genom att bygga om befintliga byggnader och använda effektiva klimatbegränsningstekniker i nybyggnation är det möjligt att närma sig nettonollutsläpp av växthusgaser år 2050.
  • En hög renoveringstakt, ökad elektrifiering med användning av fossilfri el samt materiallösningar med minskad klimatpåverkan är några av nyckelåtgärderna.
  • Det finns ett kunskapsgap vad gäller beteendemässiga och icke-teknologiska lösningar för minskad klimatpåverkan från byggnadssektorn. Det behövs en ökad efterfrågeflexibilitet vad gäller energi, cirkulär och delningsekonomi samt organisatoriska och sociala innovationer.

Text skriven av Ann-Sofie Borglund